دسته‌بندی نشده

نمک آبی و صورتی چه فرقی دارند؟

نمک آبی و صورتی چیست؟ وقتی صحبت از نمک به میان می‌آید، اغلب افراد تصویر نمک سفید ریز آشپزخانه را در ذهن مجسم می‌کنند. این نمک‌های رایج پس از تصفیه، با مقادیر بیش از حد ید شیمیایی غنی می‌شوند. اما امروزه انواع دیگری از نمک در بازار موجود است. از جمله این موارد می‌توان به نمک صورتی و نمک آبی اشاره کرد که دارای مزایای بسیاری هستند. در این مقاله به مقایسه خواص و ویژگی‌های نمک صورتی و آبی معدنی می‌پردازیم.

نمک صورتی

نمک آبی و صورتی به دلیل مقادیر متفاوت مواد معدنی دارای رنگهای آبی و صورتی هستند. این نوع نمک علاوه بر سدیم و کلر، حاوی سایر مواد معدنی همچون کلسیم، منیزیم، آهن و پتاسیم است. رنگ صورتی و گاهی قرمز این نمک، ناشی از وجود اکسید آهن در ترکیب شیمیایی آن می‌باشد. وجود این مواد معدنی، نمک‎های صورتی را به مکمل غنی و با‎ارزش تبدیل کرده است.

نمک آبی و صورتی حاوی مواد معدنی مفیدی هستند. نمک صورتی به عنوان یک نمک معدنی طبیعی، علاوه بر استفاده در پخت‌وپز، حاوی مواد معدنی ارزشمندی است که در برابر حرارت از بین نمی‌روند. زیرا این مواد دارای نقطه ذوب بالایی می‌باشند. این نمک ابتدا در منطقه پنجاب واقع در کشور پاکستان و در نزدیکی رشته کوه هیمالیا کشف شده است.

نمک صورتی در ایران نیز یافت می‎شود که از نظر خلوص مواد معدنی، کیفیت بالاتری نسبت به نمک‎های صورتی پاکستان دارد. این نوع نمک تا حدودی خواص مشترکی با نمک آبی معدنی دارد و به صورت بلورهای نسبتا درشت عرضه می‌شود.

نمک آبی

نمک آبی و صورتی هر دو به عنوان نمک خوراکی شناخته می‎شوند. نمک آبی در شرایط خاص جوی و با وجود رطوبت، به طور طبیعی به رنگ آبی درمی‌آید. ترکیباتی مانند سیلویوت، آهن، کلسیم و پتاسیم در به وجود آمدن این رنگ آبی موثر هستند. برخی افراد سودجو با رنگ کردن نمک معمولی، آن را با قیمت پایین‌تری نسبت به نمک آبی اصلی به فروش می‌رسانند.

راهنمای تشخیص نمک آبی اصل از تقلبی:

  • کریستال‌های نمک آبی اصلی معمولا بزرگ‌تر بوده، شفاف هستند و داخل آنها رگه‌های آبی وجود دارد.
  • کریستال‌های خرد شده این نمک به رنگ سفید هستند.

خواص نمک آبی و صورتی

خواص نمک آبی و صورتی با توجه به ترکیبات آنها متفاوت خواهد بود. در این بخش به صورت جداگانه به بررسی خواص و ویژگیهای هر کدام می‎پردازیم.

خواص نمک صورتی

نمک صورتی علاوه بر کاربردهای خوراکی، شکل‌ها و مصارف دیگری نیز دارد و خواص درمانی فراوانی از آن گزارش شده است. از جمله این خواص می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش سطح هورمون سروتونین در بدن
  • درمان التهاب و خلط گلو
  • درمان برونشیت
  • ضدعفونی کننده دهان و دندان

نمک آبی و صورتی در مقایسه با نمک معمولی، دارای مزایا و خواص درمانی بیشتری است. در ادامه به برخی از خواص نمک صورتی اشاره می‌شود:

  • ماسک نمک صورتی: یکی از بهترین روش‌ها برای درمان آکنه، جوش صورت و تقویت پوست و مو
  • درمان شوره سر: خاصیت ضدعفونی‌کنندگی نمک صورتی باعث درمان خارش و شوره سر می‌شود
  • خاصیت ضد التهابی و بهبود دهنده گردش خون: نمک صورتی التهاب را کاهش داده و گردش خون بهتری را فراهم می‌کند.

هر چند نمک آبی و صورتی خواص فراوانی دارند بهتر است پیش از استفاده از روش‎های ذکر شده با پزشک خود مشورت کنید.

خواص نمک آبی

نمک آبی حاوی مقادیر قابل توجهی از املاح معدنی مفیدی همچون کلسیم، پتاسیم، آهن و منیزیم است که برای حفظ سلامت بدن ضروری می‌باشند. وجود پتاسیم باعث حفظ تعادل مایعات بدن شده و به کاهش فشار خون منجر می‎شود. همچنین این ماده معدنی به حفظ ضربان قلبی منظم، محافظت در برابر سکته مغزی و تنظیم انقباضات عضلانی کمک می‎کند.

نمک آبی و صورتی حاوی مقادیر متفاوتی از مواد معدنی هستند. نمک آبی همچنین حاوی کلسیم است که سلامت استخوان‌ها را تقویت کرده و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می‌دهد.

نمک آبی معدنی در مقایسه با نوع صورتی حاوی مقادیر بیشتری از عناصری همچون پتاسیم، آهن و منیزیم می‌باشد.  وجود این عناصر به ویژه پتاسیم، نقش مهمی در افزایش اکسیژن‌رسانی به ریه ایفا می‌کند. همچنین با بهبود عملکرد قلب و جلوگیری از نوسانات شدید فشار خون، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی و دیابت را کاهش می‌دهد.

تفاوت نمک صورتی و آبی

با مقایسه خواص و ویژگی‌های نمک آبی و صورتی، می‌توان نتیجه گرفت هر دو نمک حاوی مقادیر قابل توجهی از عناصر مفیدی همچون کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن و سدیم کلرید هستند. اما درصد این عناصر در دو نوع نمک متفاوت است. به عنوان مثال، میزان پتاسیم در نمک آبی بیشتر بوده که دلیل اصلی آبی رنگ بودن آن محسوب می‌شود. بنابراین، هر دو نمک ارزش تغذیه‌ای بالایی داشته و در زمینه‌های مختلف کاربرد دارند.

نمک آبی و صورتی ترکیبات متفاوتی دارند. نمک صورتی حاوی مقادیر بالاتری از آهن بوده و به همین دلیل دارای رنگ قرمز و صورتی است. این نوع نمک برای افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید بسیار مناسب است. اما نمک آبی به دلیل داشتن پتاسیم بیشتر و سدیم کمتر، برای افراد دارای بیماری‌های قلبی-عروقی، فشار خون بالا یا افسردگی، ارجحیت دارد. زیرا نمک آبی با حفظ تعادل مایعات بدن، از نوسانات شدید فشار خون جلوگیری کرده و عملکرد قلب را بهبود می‌بخشد. پس هر دو نمک ارزشمند بوده و کاربردهای خاص خود را دارند.

طریقه مصرف نمک آبی

نمک آبی و صورتی مانند نمک سفید در موارد متعددی کاربرد دارد. برای استفاده از نمک آبی ابتدا باید آن را آسیاب کرد. توجه به این نکته مهم است که همواره در مصرف انواع مختلف نمک اعتدال رعایت شود. این نمک خواص فراوانی برای پوست داشته و به عنوان ماسک هم مورد استفاده قرار می‎گیرد.

خواص نمک آبی برای پوست

نمک آبی و صورتی خواص متعددی دارند. نمک آبی دارای خواص مفیدی برای پوست است. این نمک برای پوست خشک خاصیت ترمیم‎کنندگی دارد. همچنین به دلیل دارا بودن کلسیم و منیزم قادر به بازسازی سلول‎های پوست است. در حقیقت باید گفت نمک آبی مانند یک اسکراب طبیعی عمل کرده و با برداشتن لایه‌های مرده باعث نرمی و لطافت پوست خواهد شد.

نمک آبی دارای خاصیت جذب رطوبت بوده و از این جهت باعث مرطوب شدن پوست خواهد شد. از دیگر خواص این نمک می‌توان به ویژگی ضد التهاب بودن آن اشاره کرد. تا اینجا دیدیم نمک آبی و صورتی چه خواص مفیدی دارند. در ادامه خواص نمک آبی برای پوست باید گفت که دارای خاصیت ضدعفونی‌کنندگی بوده و می‌تواند از پوست در برابر میکروب‌ها و باکتری‎ها محافظت کند. البته باید توجه داشت که بدون مشورت با پزشک نباید از هیچ ماده‎ای روی پوست استفاده کرد.

مضرات نمک آبی و صورتی

نمک آبی و صورتی دارای مقادیر کمی ید هستند. همچنین وجود ناخالصی در این نمک‎ها می‌تواند برای سلامتی مضر باشد. مصرف نمک ید‎دار باعث کارکرد صحیح عضلات خواهد شد. همچنین نیاز بدن به املاح در هنگام ابتلا به بیماری‌هایی نظیر اسهال و استفراغ با مصرف نمک ید‌دار تامین خواهد شد. پایین آمدن ید در بدن به بیماری گواتر منجر می‌شود.

باید توجه داشت که طبق گفته متخصصین نمک آبی و صورتی جایگزین نمک ید‌دار نیست. البته نمک دریا میزان مناسبی ید دارد اما به دلیل دارا بودن ناخالصی‌هایی نظیر فلزات و سرب می‌تواند سرطان‎زا باشد. به همین دلیل مصرف نمک تصفیه شده ید‎دار توصیه می‌شود.

سخن آخر

نمک آبی و صورتی به دلیل دارا بودن مواد معدنی مختلف خواص فراوانی دارند. برای بهره‎مندی از خواص این نمکها خرید را از مراکز و فروشگاههای معتبر انجام دهید. برند شوران نمک تولیدی توسط کارخانه نمک طهران گرمسار است. با وجود اینکه نمک‌های آبی و صورتی در دسته نمکهای خوراکی قرار دارند اما نمیتوانند ید مورد نیاز بدن را تامین کنند. همچنین استفاده از نمک تصفیه شده و عاری از ناخالصی‎ها برای مصارف خوراکی ضرورت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *